ŠLTANAPu vyhodnotili najkrajšie poviedky o medveďovi

25.06.2010 Poprad

Tatranská Lomnica 25. júna (TASR) – Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) vyhodnotili najkrajšie poviedky v literárnej súťaži o medveďovi.
Ocenených bolo pre pútavosť a originalitu 19 z celkového počtu 350 poviedok. Spomedzi mladších žiakov prvého stupňa základných škôl zvíťazila Magdaléna Hutlásová z Hladovky s poviedkou Medveď a včely. V kategórii starších žiakov druhého stupňa dominoval príbeh Medveď od Denisy Olivovej z Holíča.
Téma medveď mala priblížiť život najväčšej šelmy žijúcej v TANAPe a bola súčasťou ekologickej výučby žiakov podtatranských základných škôl pod vedením lesných pedagógov ŠL TANAPu. Do súťaže sa však mohli zapojiť žiaci základných škôl z celého Slovenska. „Počtom zaslaných poviedok sme boli veľmi prekvapení, rátali sme, že príde len niekoľko desiatok poviedok, “ konštatoval Igor Stavný, organizátor súťaže.
Poviedky najprv hodnotila trojčlenná odborná porota a o konečnom umiestnení rozhodoval jej predseda, básnik Pavol Hudák. „Som veľmi rád, že som si práce detí mohol prečítať, oceňujem najmä to, ako dokázali svoje myšlienky prepísať do pútavých príbehov, “ zhodnotil Hudák. Zamýšľali sa nielen nad prírodou, ale aj nad vzťahom ľudí k nej. Súťaž im podľa neho dala možnosť naučiť sa vyjadrovať a bolo veľmi ťažké vybrať spomedzi príbehov tie najlepšie. Žiakom tiež odporučil, aby veľa čítali, pretože bez čítania sa ťažko píše.
Z celkového počtu ocenených bolo najviac žiakov zo Základnej školy v Hladovke. Okrem víťazky dostalo uznanie ďalších päť žiakov tejto školy. Medzi ocenenými však boli aj žiaci základných škôl z Popradu, Svidníka, Prievidze a Starej Ľubovne. Všetky víťazné poviedky budú postupne uverejnené v časopise Tatry. ŠL TANAPu ako organizátor literárnej súťaže verí, že sa do inej súťaže v inom čase žiaci slovenských základných škôl opäť radi zapoja.
 

Vyberte región